Brouwerij De Glazen Toren 20 jaar!!

                 2004 – 2024

wordt gevierd met een uniek feestbier. Hou het in de gaten!

De brouwerij

Over ons

Het begin

De roots van Brouwerij De Glazen Toren gaan terug tot 1988...

Op beroepsvlak leerden toen Jef Van den Steen, wiskundeleraar, en Dirk De Pauw, jurist en gemeentescretaris, elkaar kennen in Erpe-Mere. Na aantal gesprekken tussen “pot en pint” bleek dat beiden eenzelfde liefde koesterden: het thuisbrouwen… Snel kwamen er, met wisselend succes, gezamenlijke brouwseltjes uit het 50 liter keteltje.

In 1991 beslisten beiden het over een andere boeg te gooien: ze lieten zich inschrijven aan de toenmalige “Hogere leergangen voor Technisch Onderwijs van het Gemeenschapsonderwijs.” (thans HOGENT).  Ze volgden er tot 1994 de driejarige opleiding “Afdeling Brouwerij-Mouterij-Gistingsbedrijven”, waarin ze beiden met grote onderscheiding het diploma verwierven.

Na nog wat jaren proefbrouwen, besloten beiden de gok te wagen om een kleine brouwerij te starten. In 2002 werd een eerste kleine vennootschap opgericht, en in 2004 omgevormd tot een echte Bvba met een eigen kleine 500 liter installatie, voormalige eigendom van de gestopte brouwerij Meesters in Galmaarden.

Succesvolle internationale expansie: Van Zythosbierfestival tot verovering van de VS

De brouwerij kende een eerste succes met hun Saison d’Erpe-Mere, toen op het Zythosbierfestival in Sint-Niklaas in 2005, het bier, op aanraden van Chris Bauweraerts Van La Chouffe, werd opgepikt door een Amerikaanse importeur. Enkele maanden later vertrok een eerste pallet Saison d’ Erpe Mere USA-waarts.

Met het paradepaardje Saison d’Erpe Mere als gangmaker voor ondertussen bijkomende bieren zoals de tripel Ondineke en het dubbel witbier Jan De Lichte, zette de jonge artisanale brouwerij zich al snel op de internationale bierkaart in meerdere landen.

De uitbreiding

De 5hl installatie werd reeds in 2007 vervangen door een splinternieuwe Duitse installatie van 25 Hl., op maat gemaakt overeenkomstig het ontwerp van de brouwers. Door het internationale succes werd de 5 Hl installatie immers veel te klein.

Er kamen nieuwe gistingstanks en de brouwerij werd systematisch opgewaardeerd door installatie van nieuwe technische elementen. De productiestijging diende vooral om nieuwe klanten in o.a. Italië, Japan, de Scandinavische landen, het Verenigd Koninkrijk en Ierland te bevoorraden.

In 2016 werd een vergunning aangevraagd om cylindroconische gistingstanks van 65 Hl te mogen plaatsen achter de brouwerijgebouwen. Toen deze vergunning werd geweigerd, was het duidelijk dat er naar een bijkomende locatie moest worden uitgekeken. Na lang zoeken kon er uiteindelijk in Aalst, in de industriezone ZUID III, een ruime en gemakkelijk bereikbare productiehal worden aangekocht. Na een volledige renovatie van de hal werden er  zes nieuwe gistingstanks geïnstalleerd met een bottellijn voor 33 cl. flesjes.

Onze bieren

Bezoek de brouwerij

Onze export

Export

De afzetmarkt