Benodigdheden voor 4 personen: 

  • 1 teentje knoflook
  • 210 ml melk
  • 100 ml Saison d’ Erpe Mere
  • 200 gr Gruyère, grof gemalen
  • 200 gr Emmental, grof gemalen
  • 200 gr Appenzeller, grof gemalen (Appenzeller brengt pittige toets)
  • 2 eetlepels maïzena om de saus eventueel extra te binden
  • Nootmuskaat
  • Zwarte peper

Bereidingswijze

Wrijf de fonduepan in met de in de lengte middendoor gesneden knoflook. Voeg 200 melk toe en plaats de pan op de kookplaat op een laag vuur. Verwarm de melk tot ze goed heet is (let op voor aanbranden!) en voeg onophoudelijk roerend beetje bij beetje de kaas toe. De saus moet consistent en romig zijn. Voeg de Saison d’Erpe Mere toe om een juiste verhouding te krijgen. Met de resterende 10 ml melk kan de maïzena worden aangemaakt, om de fondue eventueel, indien nodig, nog wat meer consistentie te geven. Strooi er wat versgemalen nootmuskaat en zwarte peper in. Plaats de fonduepan op warmhoudstel met theelichtjes, zodat de fondue nog zachtjes borrelt. Dompel er met een fondueprikker stukjes ciabattabrood in, en drink er een koel glas Saison d’Erpe Mere bij.

Tip

Neem een aperitiefje van een glaasje Saison d’Erpe-Mere met wat blokjes Appenzeller… Een mooie combinatie!