Benodigdheden:

  • 1/2 toastbrood in de lenge gesneden
  • 2 stuks prei
  • 2 stuks dikke sjalot
  • 100g gerookt spek
  • 1 flesje Ondineke
  • 100g Ondinekekaas (Zuivelhoeve Keymeulen, 9308 Aalst)
  • Olijfolie, boter
  • Tomaat, kervel
  • Klein teentje look, paprika en saffraan
  • Voor de bechamelsaus: boter, bloem, 1/4l melk, nootmuskaat
  • Voor de garnituur: tomaat, kervel, blauw maanzaad, sesamzaad

Bereidingswijze:

Snij het toastbrood zonder korst in lange repen van 2cm breed. Verwarm lichtjes in olijfolie vermengd met paprikapoeder, saffraan en een vleugje look. Besprenkel de toastjes met dit olijfmengsel, strooi er sesamzaadjes en blauw maanzaad over. Zet de toast 6 minuten in de oven op 180°C. Snij het spek in fijne brunoise of reepjes en bak kort aan. Hou apart. Snij de prei en de sjalot fijn en stoof aan in dezelfde pan. Voeg na de gaartijd het spek samen met de in kleine blokjes gesneden kaas terug toe. Warm het geheel terug kort op tot de kaas begint te smelten. 

Maak een bechamelsaus (boter, bloem en melk) en voer Ondinekekaas toe en laat smelten. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat. Zorg dat de saus iets te dik is en leng aan met Ondinekebier tot de gepaste sausdikte. Warm kort op.

Duw het warme preimengsel in een ronde dresseerring aan. Verwijder de dresseerring. Nappeer de saus rondom. Leg het toastje op het torentje en werk af met brunoise van tomaat en kervelpluksel.