Visballetjes met pikante saus en Ondineke

Ingrediënten voor vier personen:

400 gram kabeljauw-, schelvis- of heekfilet, zeer fijn gehakt

1 middelgroot ei

6 tot eetlepels gekookte aardappelen, zeer fijn geprakt

1 middelgrote ui, geschild en in kleine stukjes

2 eetlepels hot chili saus, uit pot of fles

1 klein Spaans pepertje of andere pikante soort, zonder zaadlijst, in stukjes

8 eetlepels gevogelte- of visbouillon

zonnebloemolie

peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

In een mengkom de fijngehakte vis met het ei en de fijn geprakte gekookte aardappelen mengen. Op smaak brengen met peper en zout en gedurende 1 tot 2 uur in de koelkast plaatsen om op te stijven. Twee eetlepels olie in een wok of koekenpan verhitten en de stukjes ui roerbakken. Bouillon toevoegen, hittebron op de laagste stand zetten en gedurende 10 minuten stoven. Tegen het einde van de stooftijd de stukjes peper en de hot chili saus al roerende toevoegen. Vervolgens pureren en naar smaak zeven. Voor een minder pikant effect kan milde of licht zoete chili saus worden gebruikt. Het mengsel van vis uit de koelkast halen, balletjes vormen en iets plat slaan. In de zonnebloemolie om en om goudgeel tot lichtbruin bakken.  Af en toe omkeren. Warm of iets afgekoeld met de pepersaus serveren. Met een goed gekoeld glas Ondineke serveren.  Dit fruitige bier komt goed tot z’n recht bij de pikante smaak van de saus.

Han Hidalgo

www.biercuisine.nl en www.biercuisine.be