Vispasteitje met prei- en mosterdsaus en Jan de Lichte

Door Han Hidalgo (biercuisine.nl en .be)

Ingrediënten voor vier personen:

  • 450 tot 500 gram kabeljauw- of schelvisfilet
  • 1 kleine voetselderstengel
  • 3 beschuiten 
  • 1 ei
  • 250 gram prei
  • 4 theelepels grove mosterd
  • 2 eetlepels roomboter
  • 3 dl groenten- of gevogeltebouillon
  • 4 eetlepels zonnebloemolie 
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Draadjes van de voetselderstengel afsnijden en in stukjes snijden. Kabeljauwfilet in stukjes snijden en met de voetselder in een blender of met een staafmixer pureren. In een mengkom doen en de fijn gewreven beschuiten en het ei erdoor roeren. Balletjes vormen en vervolgens iets plat maken. Olie in een koekenpan met antiaanbaklaag verwarmen en om bakken. Warm houden. Prei in ringetjes snijden, afspoelen en in een vergiet laten uitlekken. Roomboter in een koekenpan verwarmen en de preiringetjes kort roerbakken. Bouillon toevoegen en op een lage hittebron in 20 garen. Met een staafmixer pureren en eventueel zeven. Terugdoen in de koekenpan, grove mosterd erdoor roeren en 3 minuten al roerende verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout. Pasteitjes en saus over voorverwarmde bordjes verdelen, vergezeld van een goed gekoeld glas Jan de Lichte.

Han Hidalgo

 

www.biercuisine.nl en www.biercuisine.be