Broccoli met gele linzenpuree en Jan de Lichte

Ingrediënten voor vier personen:

250 gram broccoli roosjes

175 gram gele linzen of gele spliterwten

1 bleekselderijstengel, zonder draadjes, in stukjes

2 theelepels grove, pikante rode paprikapoeder

2 teentjes knoflook, uit de knijper

peper uit de molen en zout naar smaak

 

Bereidingswijze:

De gele linzen of gele spliterwten met water afspoelen en in een vergiet uit laten lekken. Water aan de kook brengen, de linzen toevoegen en vervolgens de hittebron op de laagste stand zetten.  Ervoor zorgen dat de linzen goed onder het water staan. Gedurende 90 minuten of iets korter met de deksel op de pan laten pruttelen. Halverwege de stukjes bleekselderij en de geperste knoflook toevoegen en verder stoven. Het stoofvocht iets inkoken, grove pikante rode paprikapoeder toevoegen en laten afkoelen. Met de staafmixer pureren en warm houden. De broccoli roosjes in een stoommandje boven heet water  beetgaar stomen en iets laten afkoelen. De puree over de broccoli roosjes verdelen. Een goed gekoeld glas Jan de Lichte erbij serveren. Dit fruitige, verfrissende witbier van 7 vol% combineert goed met de smaak van de gele linzenpuree en de subtiele smaak van de pikante grove paprikapoeder.

Han Hidalgo (Biercuisine)